Stel je bent ooit ontslagen bij een bedrijf of je moest vertrekken als onderdeel van een bredere reorganisatie. En nu willen ze je opeens terug. Moet je dat wel of niet doen?

Als je afgaat op het bekende spreekwoord ‘een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen’, lijkt de keuze eenvoudig: niet doen!

Maar wellicht is de verleiding groot als je een telefoontje krijgt met de boodschap: “Hi, we hebben je weggestuurd, maar eigenlijk willen we je wel graag terug hebben.”

Wat je hierbij moet beseffen dat de HR-manager die je hiervoor mailt of belt, zich waarschijnlijk enorm opgelaten voelt. Die weet hoe gevoelig dit ligt. Dus wees niet al te bot tegen degene die het verzoek bij je neerlegt.

Er zijn grofweg twee overwegingen die doorslaggevend zijn.

Ontslag om individuele redenen: als er een persoonlijke reden is geweest voor het ontslag, dan is het vrij simpel: zeg nee. Het maakt niet uit of het bedrijf een valide reden had om je te ontslaan, of dat er een reden is bedacht om van je af te komen. De kans is namelijk heel groot dat de omstandigheden die tot jouw ontslag hebben geleid, niet zijn veranderd. Er moet echt een behoorlijk uitgebreid formeel excuus aan te pas komen, om te overwegen om nog terug te keren.

Vertrek als onderdeel van een bedrijfsreorganisatie: of je in dit geval moet terukeren, hangt sterk af van de manier waarop de reorganisatie is doorgevoerd. Reorganisaties komen regelmatig voor. Maar hoe heeft het bedrijf de afweging gemaakt over waar de ontslagen zouden vallen? Hebben ze nauwkeurig gekeken welke afdelingen en functies geschrapt moesten worden? Of heeft men simpelweg een bepaald percentage van de werknemers de wacht aangezegd? Als het bijvoorbeeld zo is dat je bij een afdeling waar bewust niet op is bezuinigd aan de slag kunt, kun je overwegen om daar naar te kijken. Maar als het beleid is geweest om een bepaald percentage van het personeel weg te sturen, kan dat makkelijk opnieuw gebeuren. Dan is het wellicht verstandiger om niet meer aan te haken.

Wat ook meespeelt is de persoonlijke afhandeling van een bedrijfsreorganisatie. Is dat op een zorgvuldige manier gebeurd met persoonlijke aandacht en zorg voor het persoonlijke welbevinden? Dan heeft het bedrijf laten zien op een respectvolle manier met medewerkers om te gaan.

Maar als een massa-ontslag weinig meer is geweest dan een berichtje via e-mail of een aankondiging via zoom, dan moet je je afvragen of het bedrijf het waard is dat jij er energie in steekt. De kans is namelijk vrij groot dat een onprettige werkcultuur bij een bedrijf dat in zwaar weer verkeert, verder verslechtert.

Kortom: de vraag of het zin heeft om terug te keren bij een oude werkgever, hangt nauw samen met de omstandigheden van je vertrek. Luister niet naar huidige beloften, maar denk aan de manier waarop je in het verleden bent behandeld.

LEES OOK: Vaardigheden trainen op het werk met dagelijkse hapklare brokjes: deze startup biedt een Duolingo voor soft skills